; (
KASIA: Pomożecie?
Proszę.
1) Prosta równoległa do podstawy AB trójkąta ABC przecina jego ramiona AC i BC w punktach
odpowiednio M i N. Oblicz długość odcinka:
a) AC, jeśli |MC|=8cm, |NC|=6cm, |BC|= 12cm
b) AM, jeśli |NC|=6cm, |BN|=10cm, |AC|=24cm.
[ Chodzi mi o rysunek, później już raczej sobie poradzę z obliczeniami]
2) Na odcinku AB obrano kolejno punkty C i D tak, że
| | |AB| | | 3 | | |BD| | | 3 | |
|
| = |
| oraz |
| = |
| . |
| | |BC| | | 2 | | |BC| | | 7 | |
| | |CD| | | AC| | | |BC| | |
Oblicz: |
| , |
| , |
| |
| | |AC| | | |BD| | | |AB| | |
Będę Wam ogromnie wdzięczna
14 paź 09:46
sushi_ gg6397228:
14 paź 09:48
KASIA: dzięki.
a jak to wyliczyć?
14 paź 10:35
KASIA: wyszło mi 16cm. w a... dobrze?
14 paź 10:38
KASIA: a w b 15.
a jak zrobić 2.?
14 paź 10:41
KASIA: jak zrobić zadanie 2
14 paź 11:23
Sylwia: | | 3 | | 1 | | 2 | |
|AB| = |
| |BC|, więc |AC| = |
| |AB| i |BC|= |
| |AB| |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
| | 3 | | 2 | | 2 | | 3 | | 2 | |
|BD| = |
| |BC|, więc |BD| = |
| |AB|, bo |
| * |
| = |
| |
| | 7 | | 7 | | 3 | | 7 | | 7 | |
| | 2 | | 2 | | 8 | |
|CD| = |BC| − |BD| => |CD| = |
| |AB| − |
| |AB| = |
| |AB| |
| | 3 | | 7 | | 21 | |
Teraz wystarczy tylko podstawić i policzyć
14 paź 12:02
KASIA: a nie ma innego sposobu?
14 paź 12:05
KASIA:
14 paź 20:38
KASIA:
15 paź 18:29