14 paź 09:29
M:
19 kwi 06:01
Mariusz:
| A | | B | | x | |
| + |
| = |
| |
| x−λ1 | | x−λ2 | | x2−3x+1 | |
A(x−λ
2)+B(x−λ
1) = x
(A+B)x −λ
2A−λ
1B = x
A+B = 1
−λ
2A−λ
1B=0
A+B = 1
λ
2A+λ
1B=0
B = 1 − A
λ
2A+λ
1(1−A) = 0
(λ
2 − λ
1)A + λ
1 = 0
| | (λ2 − λ1) − (−λ1) | |
B = |
| |
| | λ2 − λ1 | |
| | 3−√5 | | 3+√5 | |
(x2−3x+1) = (x− |
| )(x− |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| 5−3√5 | | 1 | | 5+3√5 | | 1 | |
| ∫ |
| dx + |
| ∫ |
| dx |
| 10 | | | | 10 | | | |
| 5−3√5 | | 3−√5 | | 5+3√5 | | 3+√5 | |
| ln|x− |
| | + |
| ln|x− |
| | + C |
| 10 | | 2 | | 10 | | 2 | |
19 kwi 06:52
19 kwi 08:44
19 kwi 08:51
Mariusz:
Nie pokazuje kroków tak jak to robi Wolfram
W Wolframie kiedyś dawali trzy razy dziennie darmową opcję pokaż kroki
a teraz jest to opcja płatna
19 kwi 22:16
Min. Edukacji: Dlatego rzadko sie korzysta z Wolframa ale sa setki innych darmowych stron+olej w głowie.
20 kwi 09:59
Mariusz:
Tylko żadne z tych darmowych stron nie ma opcji pokaż kroki
20 kwi 13:06
π: ale mają tylko trzeba poklikać
20 kwi 13:28
Mariusz:
Ty chyba nie poklikałeś
bo ja poklikałem i nic sensownego nie wyświetlił ten kalkulator
π chcesz całkę do policzenia
| 2 | | | |
| ∫θπ |
| dt |
| π | | √2(cos(θ) − cos(t)) | |
Spróbuj, jeżeli nie będziesz miał pomysłu dam wskazówkę
Ciekawe też jak poradzą sobie kalkulatory których używasz
20 kwi 15:12