rozwiąż nierówność
kamila: x4+2x3−x−2>0
14 paź 08:02
sushi_ gg6397228:
metoda grupowania 1z2 i 3z4 znasz tą metoda
14 paź 08:13
kamila: nic nie rozumiem
14 paź 08:38
sushi_ gg6397228:
a przeczytalas o tym w podreczniku

,
bo co z tego ze dam gotowca jak i tak nie bedziesz jarzyc
14 paź 08:46
kamila: x3(x+2)−1(x+2)>0
(x+2)(x3−1)>0 i co dalej ?
14 paź 08:48
sushi_ gg6397228:
teraz masz postac iloczynowa, pierwszy naiwas daje "−2" jako miejsce zerowe
x3−13=(x−1)(x2+x+1)
(x+2)(x−1) (x2+x+1) >0 kolor czerwony jest zawsze dodatni
wiec (x+2)(x−1) >0 a to zwykla parabola i x∊....
14 paź 08:53
kamila: i to już jest koniec zadania, co to znaczy że kolor czerwony jest zawsze dodatni i dlaczego
ten ostatni nawias ma akurat taki kolor.
14 paź 08:59
sushi_ gg6397228:
wyrazenie napisane kolorem czerwonym jest zawsze dodatnie (delta= 1−4<0 i a>0)
wiec nie ma wpływu na znak nierownosci
koniec zadania bedzie wtedy kiedy podasz przedzial/ y tej nierownosci
P.S. we wzorach typu
x3−a3=(x−a) (x2+ax+a2) wyrazenie zapisane kolorem czrwonym zawsze bedzie dodatnie,
bo Δ<0
x3+a3=(x+a) (x2−ax+a2) wyrazenie zapisane kolorem zerwonym zawsze bedzie dodatnie,
bo Δ<0
14 paź 09:06
kamila: dziękuję ślicznie za pomoc
14 paź 09:19
sushi_ gg6397228: nie podalas jeszcze odpowiedzi do zadania
14 paź 09:22
kamila: a jaka będzie odpowiedź ?
14 paź 09:24
sushi_ gg6397228:
zostalo do rozwiazania nierownosc (x+2)(x−1)>0 to chyba umiesz zrobic
14 paź 09:34
kamila: Proszę napisz bo muszę iść do szkoły
x2−x+2x−2>0
x2+x−2>0
czy ?
x=−2 x=1
14 paź 09:47
sushi_ gg6397228:

X∊(−2,1)
14 paź 09:54
sushi_ gg6397228:
Z NAWIASOW SZUKASZ MIEJSC ZEROWYCH I POTEM RYSUJESZ
ODPOWIEDNIA PARABOLE (SMUTNA ∩ LUB WESOŁĄ ∪)
14 paź 09:55
sushi_ gg6397228:
ale mamy nierownosc >0 wiec przedzial bedzie
x ∊ (−∞; −2) U (1, +∞)
14 paź 09:56