uproszczenie funkcji
bartek: Prosze o pomoc w uproszczeniu dwoch funkcji. Bardzo prosze i rozpisanie abym mogl zrozumiec
cos(2t) + 2sin2 (t)
2tan π2 dzielone przez 1+tan2π2
14 paź 00:00
sushi_ gg6397228:
jaki jest wzor na cosinus podwojonego kata
14 paź 00:06
bartek: cos2α+ sin2α
14 paź 00:08
sushi_ gg6397228:
lub
cos 2x= 1− 2sin2x
14 paź 00:09
bartek: pomylilo mi sie
cos2α− sin2α
14 paź 00:10
sushi_ gg6397228:
i cos2 α +sin2 α =1 ≠ cos 2α
chyba tak mialo byc:
cos2 α −sin2 α = cos 2α
14 paź 00:10
sushi_ gg6397228:
2. jaki masz tam argument przy tangensach, bo słabo widac
14 paź 00:12
bartek: tego juz nie potrzebuje bo wlasnie rozwiazalem. Czy moglby mi ktos polecic jakas dobra stronke
o funkcjach trygometrycznych
Ps.Dziekuje za pomoc
14 paź 00:15