nalepek: wielomiany z parametrem
1. dla jakich m x4+mx2+m2-3=0 ma cztery różne pierwiastki rzeczywiste.
hm. podstawic zmienna x2=t
i założenie że Δ>0
dobrze myśle ?
2. dla jakich m równanie (x+3)(x2+2mx+1-m2)=0 ma co najmniej dwa pierwiastki
rzeczywiste
z 2 nawiasu Δ>0
jeszcze jakies założenia ?
3 sty 22:41
Tomasz: Zad1.
Jest tak jak mówisz. Niewiadoma pomocnicza t i Δ>0
Zad2.
Masz mieć co najmniej dwa pierwiastki. Jeden już masz (X1=-3). Więc wyrażenie
x2+2mx+1-m2 musi mieć jeden lub dwa pierwiastki. Nie jest powiedziane, że muszą to być
różne pierwiastki więc jedynym założeniem jest Δ≥0 dla x2+2mx+1-m2.
3 sty 23:06