Mateusz: Jak wiesz albo i nie atom wodoru H posiada jeden elektron i 1 proton
u nas k = 1 a n =∞=> chyba nie trzeba tłumaczyc dlaczego
czyli E = hcR wprawdzie są to prote rachunki i o pomyłkę raczej trudno ale sprawdzmy poprawnosc
naszego wzoru działając na jednostkach
| | m | | 1 | |
[E] = [J*s* |
| * |
| ]=[J] czyli nie ma błędu
|
| | s | | m | |
E = 6,625*10
−34*3810
8*1,097*10
7 = 2,18*10
−18J
i teraz wiedząc ze 1 eV →1,602810
−19J wyraz policzoną energię w eV powinno wyjsc jakies
13,609eV
c−szybkosc światła=3*10
8
h−stała Plancka=6,625*10
−34J*s
| | 1 | |
R−stała Rydberga=1,097*107 |
|
|
| | m | |
wartosci tych stałych znajdziesz tez w tablicach fizycznych lub podreczniku do fizyki ja
znalazłem je w tablicach chemicznych takich bardziej dla studentów i nauczycieli do zadania
podałem ci je tutaj