.
Fredzia: Czy mógłby ktos pomóc?

m
3+2m
2−4m−16<o
13 paź 21:37
Godzio:
m2(m + 2) − 4(m + 2) < 0
(m + 2)(m2 − 4) < 0
(m + 2)(m + 2)(m − 2) < 0
(m + 2)2(m − 2) < 0
m = −2, m = 2
rysujesz z góry od prawej na −2 odbijasz wykres i odczytujesz rozwiązanie
13 paź 21:50
think: Godzio ale to nie jest prawda bo −4*2 ≠ −16
13 paź 21:51
Fredzia: tak wiem,wiem

dzięki
13 paź 21:53
Fredzia: toż to jest przeciez źle rozwiązane...
13 paź 21:54
Godzio:
ano rzeczywiście, robiłem to odruchowo

trzeba coś innego wymyśleć
13 paź 21:55
Godzio:
albo źle przepisane albo rzeźnicze rozwiązanie
13 paź 21:56
Fredzia: dobrze napisałam.bo to sie rozchodzi o takie coś: Wyznacz wartości parametru m dla których
liczba 2 m3+2m2−4m jest mniejsza od 256.
więc ja to pisze tak: 2m3+3m2−4m<216
m3+2m2−4m−16<0
13 paź 21:59
think: jasne tylko że 256 = 2
8 i takie to dobrze z Twojej strony
13 paź 22:01
Fredzia: ach.no rzeczywiście

mój błąd.
13 paź 22:02
think: zgodziłabym się z 16
2 ale 2
16 to przegięcie
13 paź 22:02
think: no i w tym momencie rozwiązanie Godzia jest ok jak się wstawi tam 8.
13 paź 22:03
Fredzia: wiem juz.
13 paź 22:04