zad
magda: uzasadnic ze zlozenie funkcji
a)rosnacych jest funkcja rosnaca
b)rosnacej i malejacej jest funkcja malejaca
c)malejacych jrdt f.rosnaca
13 paź 21:21
magda: 2.uzasadnic ze podane funkcje sa roznowartosciowe na wskazanych zbiorach
f(x)=1/x R\{o}
13 paź 21:25
magda:
14 paź 07:55
sushi_ gg6397228:
niech
f(x)=ax+b
g(x)=cx+d
gdzie a,c>0 i teraz zlozenie
f(g(x))= a(cx+d) + b= acx +ad+b ==> a*c>0 bo a>0 i c>0
g(f(x))= c(ax+b) + d= acx +cb+d ==> a*c>0 bo a>0 i c>0
zlozenie dwoch funkcji jest f. rosnaca
to samo zrob dla jednej rosnacej i jednej malejacej
14 paź 08:26
Ula:
Zadanie nic nie mówi o rodzaju funkcji, nie mozna więc zakładać, że chodzi o funkcję
liniową.
14 paź 09:24