Anusiak!: KOMPLETNIE NIE MAM POJĘCIA JAK SIĘ DO TEGO ZABRAĆ! POMOCY

!
Zad.43 (9 pkt.)
Dana jest funkcja f(x)=x
2+2x-3 dla x∈R
a) wyznacz jej wartość najmniejszą, największą,
b) oblicz, dla jakich argumentów przyjmuje wartości nieujemne,
c) rozwiąż graficznie równanie f(x) = - 3 .
Zad.43 (5 pkt.)
Liczba x1 = 3 jest miejscem zerowym funkcji kwadratowej, a wierzchołkiem paraboli jest
punkt W = (1,−2) . Zapisz wzór tej funkcji w postaci iloczynowej.
Zad.43 (7 pkt.)
Funkcja kwadratowa f(x)= 3x
2+bx+c ma dwa miejsca zerowe: x1 = -2 i x2 = 1.
a) Wyznacz współczynniki b i c.
b) Podaj postać kanoniczną tej funkcji
Zad.43 (8 pkt.)
Największa wartość funkcji kwadratowej f wynosi . Liczby 2 i 5 są jej miejscami
zerowymi.
a) Napisz wzór funkcji w postaci ogólnej.
b) Dla jakich argumentów wykres funkcji f leży powyżej wykresu funkcji y = x − 5?
3 sty 21:54
Basia:
Zad.43 (9 pkt.)
Dana jest funkcja f(x)=x2+2x-3 dla x∈R
a) wyznacz jej wartość najmniejszą, największą,
b) oblicz, dla jakich argumentów przyjmuje wartości nieujemne,
c) rozwiąż graficznie równanie f(x) = - 3 .
a) największej nie ma
a=1 > 0 czyli ramiona paraboli do góry
najmniejsza to rzdna wierzchołka q= -Δ/4a
to chyba potrafisz policzyć
b) rozwiązujesz nierówność
x2+2x-3≥0
Δ, pierwiastki, szkic wykresu i odczytać w jakich przedziałach ≥ 0
(odp. x∈(-∞; -3)u(1;+∞)
c) graficznie tu sie nie da
rysujesz prostą y=-3 (równoległa do OX) i patrzysz czy ma punkty wspólne z
wykresem
(ma, bo wartość najmniejsza to -4)
algebraicznie rozwiązujesz równanie
x2+2x-3=-3
x+2x=0
x(x+2)=0
x=0 lub x=-2
potrafisz uzupełnić to czego nie napisałam ?
3 sty 22:05
pati.love:
18 sty 16:36
daras:
18 sty 16:48