info
Arni: Czy jestli mam wzor
P= U * J * cosα −−− albo cos(fi) , ale to chyba szczegol
to
no i ze mam dane P , U i J , to cosα mi wtedy wyjdzie jako 'kat' , czy juz jako wartosc?
Np. Jesli wyjdzie 30 , to oznacza ze bede musial skorzystac z tablicy funkcji
| | √2 | |
trygonometrycznych , czyli to bedzie |
| , czy to juz po prostu bedzie 30? |
| | {2} | |
jak z tego zrobic potem sinsusa?
13 paź 20:02
think: | | p | |
możesz z tablic odczytać dla jakiego kąta cosα = |
| i sprawdzić wartość sin od tego |
| | uj | |
odczytanego kąta
albo druga opcja skorzystaj z jedynki trygonometrycznej
13 paź 20:05
Arni: Ja nie potrzebuje kata , tylko jego wartosc , wiec chyba bedzie ok. Ogolnie rzecz biorac to ten
wynik co wyjdzie z cos musze zamienic na sinsua.
13 paź 20:09
think: no to właśnie Ci napisałam
cos
2x + sin
2x = 1
sinx = ....
13 paź 20:11
bajka:
"uj"
13 paź 20:12
Arni: no w sumie racja. I to bedzie jako wartosc ?, bo beda liczby rzedu kilku tysiecy.
13 paź 20:19
Arni: btw , czy ja aby dobrze wyprowadizlem wzor bo cos jakby sie nei zgadzalona cosinusa?
13 paź 20:28
think: ciężko powiedzieć skoro nie podałeś treści zadania...
13 paź 20:31
Arni: To jest cos z pradem. Mam dane P U i J.
Musze obliczyc Q , S i cosα.
S =U * J (bez problemu wiec)
| | p | |
P = U * J *cosα − cosα |
| |
| | U * J | |
Q = U * J *sinα − musze z cosα zrobic sinsuaα
13 paź 20:41
think: aaaa no to inna bajka
| | P | | P | |
P = cosx(UJ − |
| ) ⇒ cosx = |
| |
| | UJ | | | |
13 paź 20:45
think: i z tak policzonego cosx możesz już przez jedynkę trygonometryczną wyliczyć sinx
13 paź 20:46
Arni: troche zle to napisalem

tam nie bylo minusa tylko mialy byc kreski −−−− poprzedzajace
wprowadzenie wzoru na cosinusa z p. Sory za klopot z tym
| | P | |
P= U * J *cosα −−−−−−−−−−−−−−−−−−− cosα = |
| |
| | U * J | |
13 paź 20:49
Arni: .
13 paź 20:59
think: no to ok ale pamiętaj, że cos przyjmuje wartości z przedziału <−1,1> także nie może wyjść duża
liczba
13 paź 21:11
Arni: okazalo sie jedna ,k ze wyszla liczba rzedu 0.0124 co chyba jest troche niepokojaco
13 paź 21:24
Arni: Btw da sie jakos kalkulatorem zaienic cosinus na sinus? Bo troche za duzo liczenie bedzie
13 paź 21:25
think: pewnie się da ale lepiej nie kombinuj tylko to normalnie policz.
13 paź 21:47