układ rownań
motka54: trzeba rozwiązaćukład rownan
2x−y+33−x−2y+3x=0
3x−4y+3y + 4x−2y−93=0
13 paź 19:19
motka54:
13 paź 19:23
motka54:
13 paź 19:33
Godzio: Próbowałaś chociaż ?
13 paź 19:34
motka54: nie za bardzo wiem jak zacząc
mozesz dac jakies wskazowki
13 paź 19:35
motka54:
13 paź 19:44
Godzio:
| 2x − y + 3 | | x − 2y + 3 | |
| − |
| = 0 |
| 3 | | x | |
| 3x − 4y + 3 | | 4x − 2y − 9 | |
| + |
| = 0 |
| y | | 3 | |
x(2x − y + 3) − 3(x − 2y + 3) = 0
3(3x − 4y + 3) + y(4x − 2y − 9) = 0
| | −2x2 + 9 | |
2x2 − xy + 3x − 3x + 6y − 9 = 0 ⇒ y(6 − x) = −2x2 + 9 ⇒ y = |
| |
| | 6 − x | |
9x − 12y + 9 + 4xy − 2y
2 − 9y = 0 −− podstaw tu y, innego sposobu póki co nie widzę jak Ci nie
wyjdzie daj znać
13 paź 19:55
motka54:
13 paź 19:55
motka54: no własnie cos nie wychodzi
musi byc jakis inny sposob na to
13 paź 20:12
Godzio: Masz do tego odpowiedzi ?
13 paź 20:16
motka54: niemam
13 paź 20:17
Arni: to moze zle przepisalas?
13 paź 20:20
Godzio:
| | −2x2 + 9 | | −2x2 + 9 | | −2x2 + 9 | |
9x − 21 * |
| + 9 + 4x * |
| − 2( |
| )2 = 0 |
| | 6 − x | | 6 − x | | 6 − x | |
(9x + 9)(6 − x)
2 + (42x
2−189)(6 − x) + (36x − 8x
3)(6 − x) − 2(4x
4−36x
2+81)= 0
Po wymnożeniu tego wszystkiego otrzymuje:
−81x
3 + 189x
2 + 621x − 972 = 0 /:27
−3x
3 + 7x
2 + 23x − 36 = 0
−3x
3 + 4x
2 + 3x
2 − 4x + 27x − 36 = 0
−x
2(3x − 4) + x(3x − 4) + 9(3x − 4) = 0
(3x − 4)(−x
2 + x + 9) = 0
Δ = 1 + 36 = 37
√Δ =
√37
| | −1 + √37 | | 1 − √37 | |
x1 = |
| = |
| |
| | −2 | | 2 | |
| | −1 − √37 | | 1 + √37 | |
x2 = |
| = |
| |
| | −2 | | 2 | |
Tak mi wyszło
13 paź 20:20
motka54: ale trzeba rozwiazac ten układ rownan czyli musi byc x i y
13 paź 20:22
motka54: nie przepisane jest dobrze
13 paź 20:22
motka54: to musi byc jakis prosty sposob na to tylko pytanie jaki
13 paź 20:23
Godzio: podstaw sobie to co wyszło do y i masz wyniki x,y
13 paź 20:23
motka54: a moze ma ktos jakies inne propozycje
13 paź 20:27