Ania.: Zad.9
Uzupełnij tabelkę tak, by pary liczb były współrzędnymi punktów należących do wykresu
pewnego jednomianu kwadratowego. Narysuj wykres tego jednomianu.
x -0,5 -1 1,5
f(x) -1,25 -0,2
Ania.: Zad.22
Napisz nierówność kwadratową, której rozwiązaniem jest zbiór:
a) <-12, √5>
b) (-∞; 3 1/2)
c)R/{6}
Ania.: Zad.24
Znajdź największą i najmniejszą wartość funkcji f określonej wzorem f(x)=x2-2x+5 w
przedziale <0;3>
Ania.: Zad.25
Znajdź największą i najmniejszą wartość funkcji f określonej wzorem f(x)= -3x2+√3x-1
w przedziale <- √3; 0>
3 sty 21:42
Basia:
y=ax2
-1,25=a(-0,5)2
-1,25 = 0,25a
a= -1,25 / 0,25 = -125 / 25 = -5
-0,2=a(1,5)2
-0,2 = 2,25a
a=-0,2/2,25 = 2/225
sprzeczność, coś chyba Aniu źle przepisałaś, nie miała to być 1/5 a nie 1,5 ?
3 sty 21:56
Anusiak!: nie... 1,5
3 sty 22:03
Eta: Basia pomyliła się!
więc
skoro ten jednomian to f(x) - 5x2
to f(1,5)= - 5* 2,25 = -11,25
- 0,2 = - 5 x2 to x2 = 2/50 to x= √2/5√2 = 1/5
lub x = - 1/5
wpisz te wartości do tej tabelki
pamietaj ,że dla f( -0,2) są takie dwa x =1/5 i x= - 1/5
3 sty 22:24