hf
Servantes: Dany jest wielomian W(x) = (x3 − 5x2 + 3x + 3)10. Oblicz stopień tego wielomianu, wyraz
wolny oraz sumę wszystkich jego współczynników.
13 paź 18:08
sushi_ gg6397228:
stopien x310=x30
wyraz wolny 310=..
a sume to trzeba porobic ([x3−5x2] +[3x+3] ) 10 i zastosowac wzor (a+b)10 a potem
jeszcze raz dla "a" i "b"
a= x3−5x2
b= 3x+3
13 paź 18:23
sushi_ gg6397228:
(x3)10 = x30
13 paź 18:24
bajka:
suma wszystkich współczynników, to: W(1)
W(1)= ( 1−5+3+3)10= 210 = 1024
13 paź 19:15
Servantes: Jesteście tego pewni?
14 paź 07:34