działania
olo: proszę o pomoc




! w rozwiązaniu działań:
| | 2x+1 | | 2x−1 | | 4x | |
a) ( |
| − |
| ): |
| |
| | 2x−1 | | 2x+1 | | 10x−5 | |
| | 3a | | 2a | | 6a2+10a | |
b) ( |
| + |
| ): |
| |
| | 1−3a | | 3a+1 | | 1−6a+9a2 | |
| | x | | 2 | | x+2 | | x−2 | |
c) ( |
| − |
| ):( |
| − |
| ) |
| | x−2 | | x+2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | a2 | |
d) (a+1− |
| ):(a− |
| ) |
| | 1−a | | a−1 | |
13 paź 15:37
sushi_ gg6397228:
zrob wspolny mianownik a potem zastosuj wzory skroconego mnozenia
13 paź 18:11
olo: a możesz mi to rozwiązać bo ja robie tak jak napisałaś ale mi nie wychodzi
14 paź 10:05
sushi_ gg6397228:
to zapisz swoje obliczenia to sie zobaczy gdzie robisz bład i nakieruje na własciwy tok
rozumowania
14 paź 10:06
mila: skorzystaj ze wzoru (a −b)(a+b)=(a2−b2) a=2x b=1
14 paź 10:10
olo: A)
| | (2x+1)(2x−1) | | 2x−1 | | 10x−5 | | 4x2−1 | |
=( |
| − |
| )* |
| =( |
| −U{2x−1} |
| | 2x+1 | | 2x+1 | | 4x | | 2x+1 | |
| | 10x−5 | | 4x2−2x−2 | | 10x−5 | |
{2x+1})* |
| = |
| * |
| |
| | 4x | | 2x+1 | | 4x | |
i nie wiem co dalej czy rozpisać 10x−5 na 5(2x−1) czy co bo robie dalej i nie wychodzi

?
14 paź 13:16
sushi_ gg6397228:
wspolny mianownik
| (2x+1)(2x+1) | | 4x2 +4x+1 | |
| = |
| |
| (2x−1)(2x+1) | | 4x2−1 | |
drugi ulamek zamien tak samo, potem na jedna kreske
14 paź 14:31
olo: ok,a co z dwoma ostatnimi przykładami

14 paź 18:00
sushi_ gg6397228:
| | x+2 | | x−2 | | x+2 −x+2 | |
c) wspolny mianownik a dla |
| − |
| = |
| = 42=2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
14 paź 18:34
sushi_ gg6397228:
| | (a+1)(1−a) | | (1+a)(1−a) | |
d) a+1 = |
| = |
| i dalszy ułamek na jedna kreske |
| | 1−a | | 1−a | |
| | a2 | |
to samo sie tyczy (a− |
| ) na jedna kreske |
| | a−1 | |
14 paź 18:36
olo: w przykładzi c wychodzi mi x
2−2 a ma być 2x co robie źle

?
14 paź 19:04
sushi_ gg6397228:
zapisz kolejne obliczenia, to zobacze gdzie masz źle
14 paź 19:05
olo: | | 2(x+2)−2(x−2) | | x+2−x−2 | | x2+2x−2x−4 | |
( |
| ):( |
| )= |
| : |
| | (x−2)(x+2) | | 2 | | (x−2)(x+2) | |
| | 4 | | x2−4 | | 1 | | x2−2 | | x2−2 | |
|
| = |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | (x−2)(x+2) | | 2 | | (x−2)(x+2) | | x2−4 | |
14 paź 19:19
sushi_ gg6397228: naprodukowales sie i juz masz blad w pierwszym liczniku
| x | | x(x+2) | |
| = |
| =... tak wyglada pierwszy ułamek |
| x−2 | | x−2 | |
14 paź 19:23
olo: i co dalej...mógłbys mi napisać całe rozwiązanie bo już nie wyrabiam a mam jeszcze mase nauki z
innych przedmiotów
PROSZĘ!
14 paź 19:25
sushi_ gg6397228:
| | x(x+2) | | 2(x−2) | | x2+2x − 2x +4 | | x2+4 | |
( |
| − |
| ) : 2= |
| : 2= |
| |
| | x2−4 | | x2−4 | | x2−4 | | 2(x2−4) | |
14 paź 19:29
olo: | | 2x | |
ok,ale ja mam podany wynik |
| |
| | x2−4 | |
14 paź 19:34
sushi_ gg6397228:
to zobacz czy dobrze podales tresc zadania, bo mi sie wydaje ze przyciales z 2 w mianowniku w
drugim nawiasie
14 paź 19:38
olo: mój błąd w drugim nawiasie w drugim ułamku w mianowniku ma być x a nie 2
sorry
14 paź 19:41
sushi_ gg6397228:
| | x2+4 | |
to poczatek juz masz zrobiony |
| teraz tylko zrob drugi nawias |
| | x2−4 | |
| x+2 | | x−2 | | x(x+2)− 2(x−2) | | x2+2x−2x+4 | | x2+4 | |
| − |
| = |
| = |
| = |
| |
| 2 | | x | | 2x | | 2x | | 2x | |
14 paź 19:43
mila: | (a+1)(1−a)−1 | | a(a−1)−a2 | | 1−a2−1 | | a2−a−a2 | |
| : |
| = |
| : |
| = |
| 1−a | | a−1 | | 1−a | | a−1 | |
| | −a2 | | a−1 | | −a2 | | −1*(−a+1) | | a2 | |
|
| * |
| = |
| * |
| = |
| =−a |
| | 1−a | | −a | | 1−a | | −a | | −a | |
14 paź 19:45
olo: wielkie dzięki jestem naprawdę wdzięczna
15 paź 16:38