Zadanie:
mati2321: Punkt S (2,−1) jest środkiem okręgu opisanego na trójkącie ABC. Wierzchołek A(−3,−1), a bok BC
zawarty jest w prostej x+7y−20=0. Oblicz wierzchołki BC.
13 paź 15:14
mi: zapisz równanie okręgu o środku w S i promieniu r=długość odcinka SA
rozwiąż równanie znajdując punkty wspólne tego okręgu i prostej zawierającej bok BC i
znajdziesz punkty
13 paź 19:43
jabłko: mi wyszło A=(−1;3) i B=(6;2)
13 paź 19:59
jabłko: nie A tylko C
13 paź 19:59
bajka:
ISAI= √ 25
r2= 25
o: ( x−2)2 + ( y+1)2=25
i x= −7y+20
po rozwiązaniu tego układu równań
otrzymasz współrzędne
C ( −1,3) B( 6,2)
13 paź 20:09