Chodzi o równania i nierówności trygonometryczne.
Mam przykładowo takie proste równanie:
2sinx2+sinx−1=0
oznaczam t=sinx ⇒ 2t2+t−1=0
| 1 | ||
t1=−1 v t2= | ||
| 2 |
| 1 | ||
sinx=−1 v sinx= | ||
| 2 |
| π | ||
okazuje się że x = − | + 2kπ −−− 2π * k −− 2π to okres o który rozwiązania się | |
| 2 |
| π | 3 | |||
czyli rozwiązaniami tego są :x = − | , x = − | π itd | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
na 2 i tak będzie przy | ||
| 2 |
| 1 | 1 | π | ||||
sinx = | −−− sprawdzamy dla jakiego kąta sinx = | , więc jest to | ||||
| 2 | 2 | 6 |
| π | π | |||
x = | + 2kπ v x = π − | + 2kπ | ||
| 6 | 6 |
| π | 5π | |||
x = | + 2kπ v x = | + 2kπ | ||
| 6 | 6 |
| 1 | ||
np. sinx = − | mamy: | |
| 2 |
| π | π | |||
x = − | + 2kπ v x = π + | + 2kπ | ||
| 6 | 6 |
| 1 | ||
cosx = − | mamy: | |
| 2 |
| π | π | |||
x = π − | + 2kπ v x = −(π − | ) + 2kπ | ||
| 3 | 3 |
| π | ||
x = − | + 2kπ | |
| 4 |
dziekuje
, ale...jak ja mam znaleźć jaki jest x gdy przykładowo to
sinx = −1 ?
Mam za każdym raezm rysować cosinusoidę, sinusoidę by to znaleźć?czy może jest to w tablicach?
a może to trzeba poprostu wiedziec
?
| π | ||
x = | + 2kπ | |
| 2 |
| π | ||
x = − | + 2kπ | |
| 2 |
| π | ||
x = − | + kπ | |
| 2 |
| π | π | π | ||||
dla innych kątów typu | , | , | musisz umieć tak to zapisywać jak wyżej | |||
| 3 | 4 | 6 |