pochodne funkcji
misia: Jak obliczyć taką pochodną x
x z góry dziękuję za pomoc
13 paź 10:08
footster: przeksztalc Xx w exlnx
13 paź 10:13
misia: Niby jak?
13 paź 10:16
AS:
y = x
x przy zał. x > 0
Stronami logarytmuję
lny = x*lnx
Wyznaczam pochodną
| 1 | |
| *y' = (x)'*lnx + x*(lnx)" |
| y | |
y' = y*(lnx + 1)
Ostatecznie: y' = x
x*(lnx + 1)
13 paź 10:48
misia: Już wiem jak się robi z e
xln(x) i w miare latwo dzieki za pomoc

tylko zastnawiam sie czy
sin(x)
x moge tez stosowac to e?
13 paź 10:55
AS: Funkcja podana przez Ciebie nie jest określona jednoznacznie.
Czy to jest sin(xx) czy też (sin(x))x
13 paź 11:11
misia: już poradziłam sobie i wychodzi

ale dziękuję za fatygę i pomoc
13 paź 11:17