funkcje
ania: Możecie pomóc?

Znajdź wartość najmniejszą największą funkcji:(x)=x
2−4x−5
najmniejsza −9,a największej nie ma,tylko jak mam napisać dlaczego jej nie ma?
13 paź 09:39
ania: ...zapomniałam dodać :w przedziale<1,4>
13 paź 10:27
ania: znalazłam tabelkę,w której jest napisane,że gdy a>0,to wartości największej nie ma ,ale to
nieprawda,bo gdy mamy funkcję f(x)=2x2−8x+5 to w przedziale<−1,3>będzie wartość największa=15
13 paź 10:30
mila: oblicz wartość funkcji na końcach przedziału .Nie ma wartości najwiekszej wtedy ,gdy nie ma
przedziałow .Jezeli a>0 wartosci funkcji rosną do nieskonczoności
13 paź 10:40
ania: Obliczyłam na końcach przedziałów:−5,−8,obliczyłam też xw=2,a że należy do przedziału,więc
najmniejsza wartość wynosi −9.A co mam napisać o tej największej wartości?Że rośnie w
nieskończoność?
13 paź 10:59
mila: Nie .Rośnie w nieskończonośc ,ale Ty masz podany przedział wie cpodajesz najwieksza wartosć
13 paź 11:13
mila: Nie .Rośnie w nieskończonośc ,ale Ty masz podany przedział wie cpodajesz najwieksza wartosć .w
tym zadaniu −5
13 paź 11:14
ania: aaaa..dzięki serdeczne
13 paź 11:54