wyznacz wartości
pawkan: Wyznacz wartości a i b,dla których pierwiastkami wielomianu W(x)=x3+(4b+a)x2−(3b−a)x−12 są
liczby 2 i −3. Bardzo prosze o pomoc.
13 paź 09:35
mila: jezeli liczba jest pierwiastkiem wielomianu np 2,to jezeli podstawisz ja za x w(x)=0
W(2)=0
0=23+(4b+a)*22−(3b−a)*2−12
W{−3)=0
0=(−3)3+(4b+a)*(−3)2−(3b−a)*(−3)−12
8+16b+4a−6b+2a−12=0
−27+36b+9a+9b−3a−12=0
zredukuj i rozwiaz układ równan
13 paź 10:55
mila: jak idzie?
13 paź 11:15
mila: chyba nie bardzo
po redukcji 10b+6a−4=0 mnoże przez −1 metoda przeciwnych współczynników
45b+6a−39=0
−10b−6a+4=0
45b+6a−39=0 dodaje w pionie
35b−35=0
35b=35
b=1
−10*1−6a+4=0
−6a=6
a=−1
13 paź 11:28
pawkan: Dzięki za pomoc,jestem dłużnikiem.
13 paź 11:51