wykonaj działania pomocy
Anulka1990: Wykonaj działania , pamiętaj o założeniach
a)
5a+2a+1−
6a−4a−1=
(5a+2)(a−1)(a+1)(a−1) −
(6a−4)(a+1)(a−1)(a+1)=
5a2−5a+2a−2−6a2−6a+4a+4(a+1)(a−1)=
−a2−5a+2(a+1)(a−1)
D=R\{1,−1}

tak to bedzie

b)
2a−1a−1+
a2+2aa2−1= i tutaj nie wiem co mam zrobić z tym kwadratem w mianowniku
kto podpowie

c)
x2−4x+1:
x2−4x+4x2−1 i tutaj w tym drugim ułamku z tej góry mam obliczyć delte
i x
1 i x
2
i co dalej
13 paź 09:08
footster: nie da rady napisac tego duzymi ulamkami?
13 paź 09:13
mila: (5a+2)(a−1)−(6a−4)(a+1)−5a2+5a−2a+2=5a2−5a+2a−2−6a2−6a+4a+4−5a2+3a+2=−6a2−2a+4
13 paź 11:06
mila: w drugi a−1=(a+2)(a−1) pamietaj o założeniach
w trzecim
mnozymy przez odwrotność drugiego skróci sie zapisz x2−1=(x−1)(x+1)
13 paź 11:09
Anulka1990: ok dzięki
13 paź 20:58