pomocy! określ dziedzine wyrażenia
Anulka1990: Określ dziedzine wyrażenia
2x−25x2−7x+10
wiem ze w mianowniku mam obliczyć delte i potem x
1 i x
2
Δ wyszła mi 9 więc x
1=2 i x
2=5
i co dalej z tym robie
13 paź 08:51
footster: dalej piszesz odpowiedz
wyliczylas, ze x=2 ⋁ x=5 powoduje, ze mianownik = 0, a zeby ulamek istnial wsrod
liczb rzeczywistych, mianownik nie moze = 0.
Dlatego odpowiedz powinna byc taka: x≠2 ⋀ x≠5 lub inny zapis: x∊R\{2,5}, gdzie R
to zbior liczb rzeczywistych.
13 paź 09:10
Anulka1990: ok dzięki
13 paź 09:18