Prawdopodobieństwo
Drzewko :): W pewnej firmie trzy zespoły pracowników zajmują się wytwarzaniem tych samych części. Pierwszy
z zespołów wytwarza średnio 4% wadliwych części, drugi średnio 5% a trzeci 2% . Z partii w
której jest 400 sztuk tych części, wybrano jedną.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że będzie ona bez wad, jeśli w tej partii znajduje się 150 sztuk
części wytwarzanych przez pierwszy zespół, 100 sztuk przez drugi i 150 przez trzeci zespół>?
Rozwiązać za pomocą metody drzewka
12 paź 22:24
Eta:
| | 150 | |
P(I )= P(III) = |
| = 0,375
|
| | 400 | |
A −− wybrano część dobrą wyprodukowaną przez: I lub z II lub z III zespół
P(A)= 0,375*0,96 + 0,25*0,95 + 0,375*0,98=..........
12 paź 22:53
Drzewko :): dziękuje ślicznie
12 paź 23:08