zadanie
Eniu:

Narysuj wykres funkcji: y=
1logx . Proszę o pomoc. To będzie coś takiego?
12 paź 21:44
Jack:
na pewno nie, ponieważ dziedziną są x>0 i x≠1...
12 paź 22:00
Eniu: hmm wie ktoś moze jak będzie wyglądał wykres tej funkcji? jeszcze jest pytanie czy jest ona
różnowartościowa, ale raczej jest no nie?
12 paź 22:12
Jack:
funkcja logx jest różnowartościowa, log−1x też. Można tego łatwo dowieźć.
12 paź 22:16
sushi_ gg6397228:
jak chcesz rysunek to skrobnij do mnie to podesle na poczte rysunek z Mathcada
12 paź 22:18
Jack:
zbadaj pochodną, policz granice x→0 i x→+∞; w x=1 będzie pewnie asymptota pionowa.
12 paź 22:19
Eniu: o kurde

ja to jeszcze nie umiem takich rzeczy, ale dzięki za pomoc
12 paź 22:20
12 paź 22:24
Eniu: znaczy koleś na wykładzie zadał pytanie czy ta funkcja jest różnowartościowa i kazał sobie to w
domu zbadać jakoś, myślałem ze rysunek mi pomoze w tym ale ciezko narysowac go
12 paź 22:30
Jack:
łatwiej tego dowiesc... Spróbuj: z tego że f(x1)=f(x2) ma wynikać, że x1=x2.
12 paź 22:31