proszę o pomoc w rozwiązaniu zdań
marek14:
1.Uprość podane wyrażenie: x = 1tg α + sin α1 + cos α
2.Dla pewnego kąta ostrego α mamy sin α + cos α = √2. Wtedy sin α * cos α = ?
3. Dla kąta ostrego α< 45o fałszywą nierównością jest
a) sin α < cos α
b) tg α < 1
c) cos α < sin α
d) sin α < 1
proszę o rozwiązanie
12 paź 20:34
Eta:
| | cosα | | sinα | | cosα(1+cosα)+ sin2α | |
x= |
| + |
| = |
| =
|
| | sinα | | 1+cosα | | sinα(1+cosα) | |
| | cosα+ cos2α+ sin2α | | 1+ cosα | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | sinα( 1+cosα) | | sinα(1+cosα) | | sinα | |
12 paź 20:40
Eta:
2/ sinα+ cosα= √2 |2
sin2α+ 2 sinα*cosα+ cos2α= 2
1 + 2sinα*cosα= 2
sinα*cosα=........... dokończ
3/ odp: c)
12 paź 20:46
sushi_ gg6397228:

sinus −− kolor czerwony
cosinus − kolor niebieski
dla 45 stopni oba wykresy sie przetna
12 paź 21:55