matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Kat midzy prosta a płaszczyzna pomocy??
Dominika:
Wysokość ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego tworzy z podstawa kat 60*. Oblicz sinus kata jaki z podstawa tego ostrosłupa tworzy jego krawędź boczna
12 paź 20:24
Eta:
z ΔOEW
a
√
3
H=
2
2H
√
3
a=
3
H
√
6
IOCI =
1
2
a
√
2
=
3
z Δ OCW z tw. Pitagorasa: b
2
= H
2
+ IOCI
2
6H
2
15H
2
b
2
= H
2
+
=
9
9
H
√
15
b=
3
H
3
√
15
sinα=
=H*
=
b
H
√
15
5
12 paź 21:18