Wyznacznik macierzy
zagubiony: Wychodzi wyznacznik macierzy =0 jak dalej liczyć taki układ równań ? Słyszałem o jakiej
metodzie Bernuliego

ale nie mogę nic takiego znaleść.
12 paź 20:17
sushi_ gg6397228: zapisz uklad rownan
jezeli det A=0 to mozesz miec nieskonczenie wiele rozwiazan lub brak rozwiazan, to zalezy ile
wyniosa wyznaczniki dla Wx i Wy
12 paź 20:19
zagubiony: no tak, tyle ,ze Wx= wx/w więc Wx i Wy tez będzie =0
nasz doktorek twierdzi ze da się to obliczyć jakaś metoda tylko nie pamiętam jej nazwy
12 paź 20:23
sushi_ gg6397228:
nie interesuje mnie ile wyjdzie x, tylko ile wyjdzie W
x, W
y
zapisz uklad rownan
12 paź 21:00
zagubiony:
x−3y+2z=6
3x−4y+z=1
−x−2y+3z=3
12 paź 21:25
sushi_ gg6397228:
mi W= 5 a nie 0
12 paź 21:43
zagubiony:
mozesz pokazac obliczenia bo według wolframalpha det=0
13 paź 18:06
Krzysiek: Jasne że det = 0. Przecież pierwsza kolumna + trzecia = −druga
Dlatego ja zawsze liczę metodą Gaussa. Mogę pokazać. Jest też jakiś numer z wyznaczników,
którym można znaleźć te rozwiązania, ale nigdy mnie za bardzo nie interesował, więc go nie
znam.
13 paź 18:13
zagubiony:
bardzo bym prosił o pokazanie jak to metoda gaussa obliczyc
13 paź 18:20
Krzysiek: A znasz ją dla normalnego przypadku gdzie det≠0 ?
13 paź 18:21
zagubiony:
niestety nie:(
13 paź 18:23
Krzysiek: a na kiedy to musisz policzyć?
13 paź 18:24
zagubiony:
na piatek
13 paź 18:24
Krzysiek: nieee to za dużo na raz − podesłałbym ci wykłady na youtubie z tego, ale nikt by nic z tego nie
zrozumiał w takim tempie.
ale właśnie zrobiłem pierwszy krok Gaussem i okazało się że układ jest sprzeczny
W wyznacznikach jeśli W=0 i Wx=Wy=0 to mamy nieskończenie wiele rozwiązań, a jeśli Wx≠0 ani
Wy≠0 to sprzeczny (chyba jakoś tak)
To wystarczy teraz tylko to pokazać.
13 paź 18:32
Krzysiek: Oczywiście układ sprzeczny kiedy ( Wx≠0 i Wy≠0 ) i do tego też W = 0
13 paź 18:32
Skizzo: czy to zadanie jest na poziomie matury rozszerzonej czy jest to materiał ze studiów
13 paź 18:33
Krzysiek: ze studiów
13 paź 18:35
zagubiony:
aha, czyli wystarczy pokazać obliczenia i podpisać ze jest to układ sprzeczny?
13 paź 18:36
Krzysiek: Tak,
Ale żebyśmy się dobrze rozumieli: W=0 i ten drugi warunek też
13 paź 18:38
Skizzo: dzieki
13 paź 18:41
zagubiony:
dzięki
13 paź 19:08
Black_Batty: a jeśli są trzy niewiadome a trzecią jest z na przykład to czy musi byc przy układzie
sprzecznym spełniony warunek że Wz różne od 0?
9 lis 11:10
5-latek: Alez oczywiscie ze tak

w
x≠0 W
y≠0 i W
z≠0 jesli chodzi o uklad sprzeczny
9 lis 11:21
5-latek: mialo byc nie i Wz≠0 tylko lub Wz≠0
9 lis 11:26
Black_Batty: dziękuj
9 lis 12:37