Efka: Dla jakich wartości parametru m równanie
2(1+cosx) m
------------- = -----------
cos2x 1 - cosx
ma rozwiązanie?
3 sty 19:34
Basia:
założenia:
cos2x#0
2x# π/2+2kπ
x# π/4 +kπ
1-cosx#0
cosx#1
x#0+2kπ
x#2kπ
2(1+cosx) m
-------------- - --------------- =0
cos2x 1-cosx
2(1+cosx)(1-cosx) - mcos2x
------------------------------------ = 0
cos2x(1-cosx)
2(1-cos2x) -m(2cos2x -1 ) =0
2 - 2cos2x - 2mcos2x + m = 0
cos2x(-2m-2) = -m - 2
1. -2m-2=0 ⇔ -2m = 2 ⇔ m=-1
0* cos2x = 1-2=-1
sprzeczność
2. -2m-2#0 ⇔ m# -1
cos2x= (-m-2) / (-2m-2) = -(m+2) / (-2(m+1) = (m+2) / 2(m+1)
aby istniało rozwiązanie (m+2) / (m+1) musi być nieujemne
czyli trzeba rozwiązać nierówność
m+2
------------ ≥ 0
m+1
potrafisz skończyć ?
sprawdź czy się gdzieś tam w rachunkach nie pomyliłam
3 sty 20:58
Tomasz: Witam. Czy od punktu 2. ( -2m-2#0 ⇔ m# -1 ...) rozwiązanie nie powinno wyglądać
następująco?
2. -2m-2#0 ⇔ m# -1
cos2x=(-m-2) / (-2m-2) = -(m+2) / (-2(m+1) = (m+2) / 2(m+1)
Aby istniało rozwiązanie (m+2) /2(m+1) musi być z przedziału <0;1>
Czyli trzeba rozwiązać dwie nierówności:
(m+2) (m+2)
-------- ≥0 i ---------- ≤1 ⇒ (...) m∈(-∞;-2> u <0;+∞)
2(m+1) 2(m+1)
Być może się mylę ale takie mam wrażenie.
Pozdr.
3 sty 21:27
Eta:
założ 1 - cos x≠0 to cos x≠ 1 i cos2x ≠0
mnozymy po "przekatnej"
2(1+cosx +1)(1 -cosx)= m*cos2x
2(1- cos2x) = m( 2cosx - 1)
2 - 2cos2x= 2m*cos2x - m
2cos2x(m+1) = m+2
m+2
cos2x = ------------- m≠ - 1
2(m+1)
0 ≤ cos2x≤1
m+2 m +2 - 2m - 2
to 0 ≤ ---------- ≤ 1 -------------------- ≤ 0
2(m+1) 2(m+2)(m +1)
nalezy rozwiazać układ nierównośći
(m+2)(m+1) ≥0 i -m (m+2)(m +1)≤ 0 i m≠ - 1
m€ (- ∞, - 2> U (- 1,∞) i m€ < -2, - 1) U (0,∞)
cz. wspólna m€(0,∞) U { -2}
Nie jestem pewna czy się nie pomyliłam!
3 sty 21:28
Eta:
Basia zauważyłam u Ciebie brak 2 ( m+1)
a będzie !, bo jatam nieopatrznie ponminęłas
dzieląc przez 2
3 sty 21:40
Basia:
wydaje mi się ok. , ale też jestem dzisiaj rozkojarzona i jakoś mi nie idzie;
mylę się w głupich rachunkach
3 sty 21:42
Basia:
Eta ! Herbatka pomogła ! Fakt pominęłam. Przeoczyłam. Znaki mi się dziś mylą. Liczb nie
widzę itd. Chyba pora kończyć.
3 sty 21:45
Efka: dziękuję za pomoc

rozwiązanie Ety jest dobre, tylko w końcówce gdzieś się pomyliłaś,
już przy tych nierównościach, bo mi ostateczna odpowiedz wyszla me(-∞;-2> u <0;∞) i taka
jest odpowiedź w podręczniku
4 sty 10:48