r
logic: Proszę o niewiele − chociaż sprawdzenie. Pomóżcie...
| | 1 | | 4 | |
1. At={x∊R: |
| ≤x≤ |
| } t∊N |
| | t | | t | |
Wyznaczyć U i ∩
UA
t=<1,4>
∩At=Φ?
2. A
t={x∊R: X=cos t + 1} t∊R
jak wyznaczyć tutaj U i ∩?
12 paź 20:07
logic: up
12 paź 20:26
think: 2. funkcja cosinus przesunięta o 1 jednostkę do góry będzie przyjmowała wartości z przedziału
<0,2> i to będzie suma przekrój będzie pusty.
1. wydaje mi się że masz dobrze.
12 paź 20:46
logic: think podpowiedz mi metodę wyznaczania części wspólnej i sumy.
Czy dobrze wnioskuję, że aby to wyznaczyć rysujesz (na papierze lub w myślach) fragment wykresu
| | 1 | |
funkcji? tzn. w drugim przypadku traktujesz to jako: y=cosx+1, a w pierwszym: y= |
| i |
| | t | |
y={4}{t} i zamalowujesz odpowiednio zgodnie z nierównością?
Czy po prostu podstawiasz dla t=1, t=2, t=3 itd? i na tej podstawie wyciągasz wniosek o sumie i
części wspólnej?
dopiero zaczynam teorię mnogości itp a w książce nie znalazłam wskazówki...
12 paź 20:55
think: to pierwsze to rzeczywiście wygodniej wypisac sobie kilka początkowcych odcinków dla kolejnych
liczb naturalnych i granicę w nieskończoności

także widać, że ten przedział się kurczy ze
wzrostem t, czyli największy jest dla t = 1 chociaż jak tam się zastanawiam, to wychodzi, że 0
jest elementem przekroju, bo granica lewo i prawostronna przedziału to 0.
Co do tego drugiego podstawiając kolejne wartości rzeczywiste otrzymamy wykres funkcji cosinus
tu o jakiejkolwiek części wspólnej nie ma mowy, bo co prawda okresowo wartości się powtarzają,
| | π | |
ale na przedziale <0, |
| > są one różne i tyle  bardziej intuicja i zabawa niż jakaś |
| | 2 | |
konktretna technika w ich wyznaczaniu.
13 paź 12:13