matematykaszkolna.pl
r logic: Proszę o niewiele − chociaż sprawdzenie. Pomóżcie...
 1 4 
1. At={x∊R:

≤x≤

} t∊N
 t t 
Wyznaczyć U i ∩ UAt=<1,4> ∩At? 2. At={x∊R: X=cos t + 1} t∊R jak wyznaczyć tutaj U i ∩?
12 paź 20:07
logic: up
12 paź 20:26
think: 2. funkcja cosinus przesunięta o 1 jednostkę do góry będzie przyjmowała wartości z przedziału <0,2> i to będzie suma przekrój będzie pusty. 1. wydaje mi się że masz dobrze.
12 paź 20:46
logic: think podpowiedz mi metodę wyznaczania części wspólnej i sumy. Czy dobrze wnioskuję, że aby to wyznaczyć rysujesz (na papierze lub w myślach) fragment wykresu
 1 
funkcji? tzn. w drugim przypadku traktujesz to jako: y=cosx+1, a w pierwszym: y=

i
 t 
y={4}{t} i zamalowujesz odpowiednio zgodnie z nierównością? Czy po prostu podstawiasz dla t=1, t=2, t=3 itd? i na tej podstawie wyciągasz wniosek o sumie i części wspólnej? dopiero zaczynam teorię mnogości itp a w książce nie znalazłam wskazówki...
12 paź 20:55
think: to pierwsze to rzeczywiście wygodniej wypisac sobie kilka początkowcych odcinków dla kolejnych liczb naturalnych i granicę w nieskończonościemotka także widać, że ten przedział się kurczy ze wzrostem t, czyli największy jest dla t = 1 chociaż jak tam się zastanawiam, to wychodzi, że 0 jest elementem przekroju, bo granica lewo i prawostronna przedziału to 0. Co do tego drugiego podstawiając kolejne wartości rzeczywiste otrzymamy wykres funkcji cosinus tu o jakiejkolwiek części wspólnej nie ma mowy, bo co prawda okresowo wartości się powtarzają,
 π 
ale na przedziale <0,

> są one różne i tyleemotka bardziej intuicja i zabawa niż jakaś
 2 
konktretna technika w ich wyznaczaniu.
13 paź 12:13