Funkcja kwadratowa
KaRoLiNa:
Pewne ciało w czasie t[s] przebyło drogę S[m] którą opisuje wzór S(t) =t2+5t+8gdzie t nalezy
<1;5> Oblicz
a) długośc dorgi przebytej przez ciało w ciągu 4 sekund
b)średnią prędkość ciała.
POmoże mi ktoś zrobić to zadanie?
12 paź 19:58
R.W.16l: rysujesz funkcje kwadratową o danej dziedzinie i patrzysz jaką wartośc ma x(a raczej t)=4
12 paź 19:59
R.W.16l: S(t) =t
2+5t+8
Δ=25−32<0 (=−7)
nie ma miejsc zerowych
albo po prostu
t=4, podastaw do wzoru i juź
12 paź 20:01
12 paź 20:03
R.W.16l: b) dalej nie dokonca wiem, ale pewnie jakos tak
Δt=5−1=4
ΔS=f(x=5)−f(x=1)=58−14= 44
(nie potrzeba wykresu bo znajac wierzcholek wiemy ze tam jest ciagle rosnaca)
Vśr=11 m/s
12 paź 20:06
KaRoLiNa: dzięki bardzo.!
12 paź 20:27