pomcóżcieeeee
pomocyyyyyyyyyyyyyyyy: Narysuj wykres funkcji : f(x) = 3x , a następnie narysuj wykres: g(x)=3x+2 − 4 . podaj
zbiór wartości funkcji g(x)
12 paź 19:58
sushi_ gg6397228:
jak narysujesz 3x to potem przesun wykres o "2" jednostki w lewo i "4" jednostki w dól
zbior warotsci wyjscowy byl : (0 ; ∞) po przesunieciu bedzie .....
12 paź 21:59
Eta:

każdy punkt wykresu f(x) przesuwamy w lewo o 2 jednostki i w dół o 4 jednostki
f(x) : ( −1,
13) ( 0,1) ( 1,3) ( 2, 9)
g(x) : ( −3, −3
23) ( −2,−3) ( −1, −1) ( 0, 5)
ZW.g(x) = ( − 4, ∞)
12 paź 22:04
Gustlik: Postepujesz jak z funkcją kwadratową w postaci kanonicznej y=a(x−p)2+q.
Tu masz postać kanoniczną funkcji wykładniczej y=ax−p+q.
g(x)=3x+2 − 4 → p=−2, q=−4, czyli przesuwasz funkcję 3x o 2 w lewo i o 4 w dół.
13 paź 02:27
pomocyyyyyyyyyyyyyyyy: dzięki wam wielkie
14 paź 11:47