Przekatna graniastasolupa. NIE ROZUMIEM CO I JAK
Bartek: Przekatna graniastoslupa ma dlugosc 16cm i jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem 45
stopni. Oblicz Pc i V
Na lekcji podano nam ze cos 45 stopni = {a√2}{16}
no nie rozumiem co i jak? wiem ze to banał ale nie moge tego pojac. Mam wypisane cos cos tg i
ctg dla odpowiednich stopni.
Prosze o wyjasnienie rozwiozaywania takich zadan ( w cs ktore jest na stronce zrobilem db.
12 paź 19:37
Kejt: hmm.. ja jako takich f. tryg. nie miałam, mogę Ci pokazać moim sposobem, wydaje mi się, ze
trochę prostszym
12 paź 19:39
Bartek: No tak ale mam kartke z tego jutro i niestetymusi byc to w ten sposob. Ale jak mozesz to
powiedz jakim. dostosuje sie
12 paź 19:40
Kejt:

jakby się tak przyjrzeć to to chyba to samo jest
12 paź 19:43
Bartek:
12 paź 19:44
Godzio: bledną treść jest
12 paź 19:44
Godzio: błędna *
12 paź 19:44
Kejt: cos 45o jest zły, co nie? ;>
12 paź 19:45
Bartek: Własnie to jest ten trojkat

ahaa... A inne boki co mialy?
12 paź 19:45
12 paź 19:46
Godzio:
Po pierwsze jeśli taki ma być cosinus to graniastosłup musi być:
prawidłowy czworokątny a tu nawet nie jest napisany jaki to graniastosłup ...
12 paź 19:46
Bartek: jesli chodzi o tresc to od nowa napisze
Przekatna graniastoslupa czworokatnego prawidlowego ma dlugosc 16cm i jest nachylona do
plaszczyzny podstawy pod katem 45 stopni. oblicz V i Pc
12 paź 19:46
Bartek: Przepraszam. Moj blad.
12 paź 19:47
Godzio:
B = a
2H
V = 2a
2 + 4aH
12 paź 19:47
Kejt:

własności masz, policz "d".
12 paź 19:50
Bartek: Mozecie powiedziec mi tylko jezeli np sin ma BC do AC to wg niegho ktory bok mozna wyliczyc?
12 paź 19:58
Bartek: Bo to stwarza mi najwiekszy problem. czego uzyc aby cos wyliczyc.
12 paź 19:58
Kejt: ja Ci nie pomogę, bo miałam tylko własności między bokami w trójkątach o określonych kątach..
12 paź 20:00
Bartek: Czyli
2 x a
√2 =
√2 x 16 / :2
2a=16 \:2
a=8
ctg 45 = 1
d=16
12 paź 20:09
Bartek: tam jest / : √2
12 paź 20:10