Równanie kwadratowe
Sylwia: Ułóż równanie kwadratowe takie, aby suma kwadratów odwrotności pierwiastków równania oraz
suma kwadratów pierwiastków była równa:
a) 4,25
b)7
12 paź 19:31
Eta:
b) ax
2 +bx +c=0
| | b2−2ac | |
x12 +x22 = ( x1+x2)2 −2x1*x2= (−ba)2 −2*ca= |
|
|
| | a2 | |
| 1 | | 1 | | x12+x22 | | b2−2ac | | a2 | |
| + |
| = |
| = |
| * |
| =
|
| x12 | | x22 | | (x1*x2)2 | | a2 | | c2 | |
zatem: b
2−2ac= 7a
2
b
2−2ac = 7c
2 to => a
2= c
2 =>
a= c v a= −c
dla
a=c b
2 −2a
2= 7a
2 => b
2 −9c
2=0 => ( b−3c) (b+3c)=0
to:
b= 3c v b= −3c
mamy:
ba = 3 v
ba= −3
ca= 1 v
ca= 1
mamy równania: x
2 +3x +1=0 v x
2 −3x −1=0
dla
a= −c b
2 +2c
2 = 7c
2 => b
2 −5c
2=0 => ( b−
√5 c) ( b+
√5 c)=0
to:
b= √5c v b= −√5c
mamy:
ba= −
√5 v
ba =
√5
ca= − 1 v
ca= −1
mamy równania:
x
2 −
√5 x −1=0 v x
2 +
√5 x −1=0
takich równań w zalezności od "a" jest nieskończenie wiele:
są postaci: a( x
2 +3x+1)=0 v a( x
2 −3x +1)=0
lub a( x
2 −
√5x −1)=0 v a( x
2 +
√5x −1)=0
przykład a) rozwiąż podobnie , zamiast
7
podstaw
4,25
13 paź 01:43
Sylwia: Tyle, że ja w ogóle nie rozumiem treści tego zadania. Wytłumaczysz mi "łopatologicznie" o co w
tym chodzi?
13 paź 19:44
Sylwia: "Suma kwadratów odwrotności pierwiastków równania" − co to w ogóle znaczy?
13 paź 19:47
bajka:
x
1, x
2 −−− pierwiastki równania kwadratowego
to:
| 1 | | 1 | |
| + |
| −−−−−− suma kwadratów odwrotności pierwiastków równania
|
| x12 | | x22 | |
x
12 + x
22 −−− suma kwadratów pierwiastków równania
13 paź 19:56
Sylwia: Wielkie dzięki
14 paź 08:05
Sylwia: Eta, tam dla a=c to drugie c/a nie powinno się równać −1
14 paź 08:28
sushi_ gg6397228:
napisala na poczatku na czerwono "a=c" wiec ma byc jak jest
poxniej masz wersje "a=−c" ....
14 paź 08:32
Sylwia: Nie zrozumiałeś mnie. Nie o to mi chodziło. Jeśli dla a=c b=3c v b=−3c to c/a=1 v c/a=1.
Tak tam jest napisane. To drugie c/a nie powinno się równać −1
14 paź 10:58
Sylwia: A nie... Przepraszam, mój błąd

Już rozumiem
14 paź 11:00
Sylwia: Jednak jeszcze jedno:
| | | |
To sie nie powinno równać | |
| | |
Wyjaśni mi ktoś krok po kroku dlaczego?
14 paź 11:22
Sylwia: Dobra, już wiem.
14 paź 12:06