Oblicz
łukasz: a) −√48−2√12+√75−√300=
b)(6−√15)(6+√15)=
Prosze o pomoc
12 paź 19:09
Kejt:
a) wyłącz czynniki tak żeby pod pierwiastkami została jak najmniejsza liczba.
b) wzór na różnicę kwadratów.
12 paź 19:11
łukasz: Czy to bedze tak ?
a)−√48−2√12+√75−√300= −4√3−2√12+5√3−15√2
12 paź 19:16
Kejt: z 2√12 też się da. a w ostatnim masz błąd, bo: 15√2=√225*2=√450
√450≠√300
12 paź 19:18
łukasz: √300=10√3
12 paź 19:21
Kejt: tak.
12 paź 19:22
łukasz: heh pomylka
12 paź 19:23
łukasz: 2√12=2√3
12 paź 19:23
łukasz: czy 4√3
12 paź 19:24
Kejt: zjadłeś dwójkę
12 paź 19:24
Kejt: 4√3 teraz możesz na tym działania wykonywać, bo pod pierwiastkiem jest ta sama liczba.
12 paź 19:24
łukasz: gdzie
12 paź 19:25
łukasz: Czyli to bedzie tak
a)−√48−2√12+√75−√300= −4√3−4√3+5√3−10√3
12 paź 19:27
łukasz: I cos jeszcze z tym robic czy to juz koniec
12 paź 19:27
łukasz: Czy wynik ma byc −13√3
12 paź 19:28
Kejt: tak
12 paź 19:30
łukasz: Ten wynik co napisalem jest dobrze
12 paź 19:30
łukasz:
12 paź 19:31
Kejt: odpowiedziałam..
12 paź 19:31
łukasz: oki thx
12 paź 19:32
łukasz: a co to wzor na roznice kwadratow
12 paź 19:32
Kejt: a2−b2=(a−b)(a+b)
12 paź 19:33
łukasz: b)(6−√15)(6+√15)=36+6√15−6√15−152
12 paź 19:36
łukasz: to tak to bedzie
12 paź 19:37
Kejt: coś Ty zrobił?
12 paź 19:37
łukasz: no wlasnie nie umiem tego pomoz
12 paź 19:38
łukasz: POMOZESZ

12 paź 19:41
Kejt: stosujesz to w drugą stronę. u Ciebie: a=6 a b=√15 licz.
12 paź 19:44
Sylwia: Jejku... No wiesz co... Podstawiając do tego wzoru na różnicę kwadratów otrzymasz 6
2−
√152.
6
2 = 36, a
√152 = 15. Sumę tych liczb zostawiam do policzenia Tobie
12 paź 19:50
łukasz: wyjdzie 21
12 paź 20:08
łukasz: nie odpisywalem bo mnie nie bylo przy kompie sry
12 paź 20:09
Kejt: jest ok.
12 paź 20:10
łukasz: Mam jeszcze jedno trudne dla mnie strasznie nie kumam nic z tego
| 3*42 | | 1 | | 1 | |
| [ |
| +( |
| )−2*(4*3−1−3√−27−1)]−1 |
| 23 | | 3 | | 3 | |
12 paź 20:22
łukasz: to takie z minusami u gory to potegi
12 paź 20:23
łukasz: troszke ciezko to odczytac ale nie dalo sie inaczej zapisac
12 paź 20:24
Kejt: minus przy potędze to odwrotność. pozamieniaj co możesz na potęgi 3.
12 paź 20:24