zadania
Karolina: Zad. 1. W trójkącie ABC punkty S i T są odpowiednio środkami boków AC i AB. Odcinki BS i CT są
prostopadłe i mają długości odpowiednio 8 cm i 12 cm. Jakie jest pole trójkąta?
Zad. 2. Niech [a] oznacza część całkowitą, a {a} − część ułamkową liczby a. Rozwiąż w liczbach
dodatnich układ równań z trzema niewiadomymi:
x + [y] + {z} = 4,2,
y + [z] + {x} = 3,6,
z + [x] + {y} = 2,0.
Zad. 3. Czworokąt jest ograniczony liniami o równaniach: x=0, x=4, 4y=3x+8 i y=k, gdzie k<2.
Dla jakiej wartości k wartości liczbowe obwodu i pola tego czworokąta są jednakowe?
12 paź 19:04
Radosław:

Zad 1
P=
12|AB||AC|=
12[(12−x)(8−y) + (8−y)x +(12−x)y +xy] +
18|AB||AC| ={1}{4}P
P={2}{3}96=64
14 paź 10:13
Radosław:
Zad1
P=12|AB||AC|sinA =12[(12−x)(8−y) + (8−y)x + (12−x)y + xy] + [18|AB||AC|sinA]
P=2396 = 64
P.S. Poprawiam bo w pierwotnym zapisie pozjadałem niektóre znaki
18|AB||AC|sinA =14P
14 paź 12:05