wykresy do zadania z fizyki
bezradna: Na prostej drodze w odległości wzajemnej 120 m stali dwaj chłopcy. w pewnym momencie
równocześnie zaczęli biec ku sobie ze stałymi szybkościami równymi 6m/s i 3m/s. Po jakim
czasie chłopcy się spotkają?
1
ts = 13
to wiem,ale gorsze sa wykresy, które muszę narysować
s(t)
szybkości od czasu
prędkości od czasu
i x(t) − czyli położenia. pomóżcie,albo chociaż dajcie jakiś szkic jak to zrobić
12 paź 19:01
bezradna: ludzie plissss


zna się ktoś na fizyce?
12 paź 19:07
Godzio: Zaraz się coś wymyśli
12 paź 19:08
bezradna: aha tam Ts= 3 i jedna trzecia.... jakby to było potrzebne.....
12 paź 19:11
Godzio:
chwilkę potrwa bo muszę dobrać odpowiednio jednostki a to za łatwe nie jest jeśli tu będę
rysował więc bądź cierpliwa
12 paź 19:18
Godzio:

Ale jestem z tego wykresiku dumny
| | s1 | | 1 | |
v1 = |
| ⇒ 3t = 120 − s1 ⇒ 9t = 120 ⇒ 13 |
| |
| | t | | 3 | |
s
1 = 40m
s
2 = 80m
12 paź 19:31
Godzio: 120 − s
2 oczywiście
12 paź 19:31
Godzio:
12 paź 19:32
Godzio:
I wydaje mi się że wykres prędkości od czasu będzie taki sam jak szybkości od czasu
a położenia od czasu taki sam jak drogi od czasu
12 paź 19:36
bezradna: ok, dzięki bardzo

! ocaliłeś mi życie....
12 paź 19:38
bezradna: aha, z tym położeniem to będzie tak samo jak z drogą? a czy to nie zależy od układu
odniesienia?....
12 paź 19:45
Godzio:
hmmm tak się zastanawiam czy położenie może być ujemne

bo w takim razie to jedna prosta
musiała by iść w dół a druga do góry
12 paź 19:48
Godzio:

Jednak może być więc będzie tak, jednostki już sobie dopasuj tak jak w "drogi od czasu"
12 paź 19:51
bezradna: jeszcze raz dzięki....
12 paź 20:03