funkcje
pomocy!!!:

jak namalować funkcję: 2
y>x?
Proszę o sprawdzenie. Nie umiem posługiwać się programem do rysowania (narysować fragmentu
hiperboli) , ale głównie chodzi mi o to czy dobrze zacieniowałam obszar?
12 paź 19:00
Jack:
2y =x
log2 x = y
Aby ustalić znak między log2 x oraz y bierzesz punkt np (0,0) i sprawdzasz po której części
płaszczyzny leży. Twój rys. jest ok.
Można tez narysować od razu funkcję wykładniczą, ale przemienić osie.
12 paź 19:03
logic: dziękuję, tak na prawdę całe polecenie brzmi:
Zilustrój graficznie zbiór: A= { (x,y) ∊ ℛ2: x−2y<0}
co oznacza symbol ℛ2? Czy to zmienia jakoś sposób rozwiązania zadania? Znam tylko ℛ... z góry
dziękuję za odpowiedź.
12 paź 19:12
logic: podbijam
12 paź 19:30
logic: up
12 paź 19:32
...: up
12 paź 19:35
Godzio: x ∊ R i y ∊ R o to chodzi
12 paź 19:37
imię lub nick:
ℛ jednowymiarowa przestrzeń − odległość
ℛ2 dwuwymiarowa przestrzeń − płaszczyzna
ℛ3 trójwymiarowa przestrzeń
jednocześnie ℛ informuje nas o tym że działamy na zbiorze liczb rzeczywistych
pozdrawiam
12 paź 20:13