Sprawdz czy istnieje taka liczba m
Alicja: Sprawdź czy istnieje taka liczba m, że dwa różne pierwiastki x1, x2 równania x2+mx+m=0
spełniają warunek: (1/x1+x2)(1/x2+x1)=9/2
12 paź 18:54
Godzio:
Δ > 0 ⇒ m
2 − 4m > 0 ⇒ m(m − 4) > 0 ⇒ m∊ ...
| | 1 | | 1 | | 1 + x1x2 | | x1x2 | |
( |
| + x2)( |
| + x1) = |
| * U{1 + |
| = |
| | x1 | | x2 | | x1 | | x1x2 | |
| | 1 + 2x1x2 + (x1x2)2 | | 1 + 2x1x2 | |
= |
| = 1 + |
| |
| | (x1x2)2 | | (x1x2)2 | |
| | 1 + 2m | | 9 | |
1 + |
| = |
| / * 2m2 |
| | m2 | | 2 | |
2m
2 + 2 + 4m = 9m
2
0 = 7m
2 − 4m − 2
Δ
m = ...
√Δm = ...
m
1 = ...
m
2 = ...
sprawdź czy zgadzają się z warunkiem
12 paź 19:01