-
tosia: proste o rownaniach l: 2x− 3y+ 5 = k: (m+1)x −y =4 sa rownolegle. wynika stad ze
12 paź 18:38
mila: kiedy proste są równoległe ? Co mają takie samo ?
12 paź 18:48
mila: Tosia widzę,ze sporo zadan napisałaś. Proste są równoległe jeżeli mają taki sam współczynnik
kierunkowy (liczba przy x)
np y=2x+4
y=2x−3
y=2x−1 a=2 proste są równoległe
2x−3y+5=k dązymy do takiego zapisu y=ax+b
2x+5+k=3y /:3
| | 5+k | |
2/3x+ |
| =y (m+1)x−y=4 |
| | 3 | |
a=2/3 m+1=a
m+1=2/3
m=2/3−1
m=−1/3
12 paź 19:09
tosia: No niestety slaba z maty

jak zrobicie to sobie chociaz to pzreanalizuje i jakos z tego kat
napisze
12 paź 19:10