Logarytmy
TOmek: 2 dzien z logarytmami i mam lekki problemik z takimi przykładami:
| log6125 | |
| = log5125 −>taki jest wynik bo sprawdziłem ale za cholere nie |
| log65 | |
wiem skąd, dlaczego z
6 nagle jest
5 potrafił by ktoś wytłumaczyć?;0
z góry pięknie dziekuje
12 paź 18:19
Godzio: Taki wzorek:
gdzie c jest dowolną liczbą
12 paź 18:21
TOmek: znam ten wzorek ale dlaczego własnie wynik jest
log
5125 dlaczego nie mogłem sie napisać np log
4125
hmm, staraj sie tłumaczyć łopatologicznie bo wiesz jak to jest sam to ogarniam bez nauczyciela
12 paź 18:25
12 paź 18:29
mila: wzór jest wykorzystany,żeby można było wyliczyć .Nie dasz rady powiedziec lie wynosi x
6x=125
ale 5x=125 owszem
125=53
5x=53
x=3
log5 125=3
12 paź 18:29
TOmek: coś pięknego, Einsteinie : ) danke
12 paź 18:31
TOmek: wiem co masz na mysli Panie Mila, bo robiłem parę przykładow gdzie sie przekonałem co to "c"
lecz nie dokonca wiem co zrobić w niektórych przypadkach, ale mam nadzieje ,ze za pare zadan
wszystko sie wyjasni : )
12 paź 18:33
AS: Pewną wskazówką powinno być,że 125 = 5
3
Wtedy
| | log5125 | | log553 | | 3 | |
log6125 = |
| = |
| = |
| |
| | log56 | | log56 | | log65 | |
Podobnie zrób z mianownikiem tj log
65
12 paź 18:35
TOmek: | | log45 | |
b) |
| huh niestety c w obu podstawach musi byc takie same  |
| | log25 | |
12 paź 18:48
TOmek: jest pomysl
| log25 | | 1 | |
| * |
| =U{1}[2} |
| 2 | | log25 | |
ale tu kurna trzeba kombinowac ;0
\o/
12 paź 18:52
Godzio:
wzorek jest taki, prawdopodobnie nowy
jeśli to wykorzystasz to od razu dostaniesz odp
12 paź 18:58