prosze o pomoc w zadaniach
marek14: 1.Jeżeli α jest kątem ostrym i tg α = 2 to:
a) sin α = 3√55
b) sin α = √55
c) cos α = √55
d) cos α = 3√55
2.Wartość wyrażenia 2(sin215 + cos215) − 3tg302sin45 jest równa:
a) 2√2 − √62
b) 2 − 3√3{√2
c) 2 + 3√3{√2
d) 2√2 + √62
3.Jeżeli sin α = 35 i α jest kątem ostrym to cos α jest równy ?
Proszę o rozwiązania tych zadań
12 paź 18:17
sushi_ gg6397228:
| | sin α | |
1. tg α= |
| ===2 => sin α = 2 cos α |
| | cos α | |
z jedynki tryg sin
2 α + cos
2 α =1
(2 cos α)
2 + cos
2 = 1
4 cos
2 α + cos
2 α = 1
5 cos
2 α =1
cos α =
√15
12 paź 21:08
sushi_ gg6397228:
sin
2 15 + cos
2 15====1 (jedynka trygonometryczna)
12 paź 21:10
sushi_ gg6397228:
3.
| | 3 | |
sin a = |
| i znowu z jedynki trygonometrycznej |
| | 5 | |
sin
2 a + cos
2 a =1
| | 4 | | 4 | |
cos a= |
| lub cos a = − |
| |
| | 5 | | 5 | |
| | 4 | |
ale zalozenia ze kat ostry wiec cos a = |
| |
| | 5 | |
12 paź 21:18
Eta:

1/ dla kata ostrego α
tgα= 2
odp: c)
12 paź 21:31