Parametr
czad__: Funkcja kwadratowa z parametrem.
Pierwiastkami równania x2+bx+2b=0 są dwie różne liczby x1, x2. Stosując wzory Vieta zbadaj czy
istnieje taka wartość parametru b, dla której wyrażenie x12x2+x1x22+3x1x2 osiąga wartość równą
4.
12 paź 18:03
mila: podaj wzory Vieta
12 paź 18:04
czad__: Δ≥0
to x1*x2=c/a
x1+x2=−b/a
12 paź 18:10
mila: skoro znasz to podstaw,najpierw pomoge ci uporzadkować

x
12*x
2+x
1*x
22+3x
1x
2=4 wyłaczam przed nawias
a=1
podstaw wzory Vieta
pytaj w razie wątpliwości
12 paź 18:22
czad__: Podstawiłem i wyszło mi, że b=1, czyli istnieje taka wartość parametru. Niestety w
odpowiedziach jest napisane, że nie ma takiej wartości...
12 paź 19:30
czad__: Mila, dziękuję za podpowiedź
12 paź 19:34
Godzio:
zapewne b = 1 odpada bo masz jeszcze warunek Δ ≥ 0 więc 1 nie mieści się w tym przedziale
12 paź 19:38
czad__: aha, ok rozumiem, dzięki : )
12 paź 19:47