nalepek: 1. Oblicz m i n tak, aby wielomian W(x)=x4+x3+mx2-4x+n był podzielny przez
P(x)=x2+x+1
2. Wyznacz p i q wiedząc, że liczba m jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x), gdy
m=3 i W(x)=x3-5x2+px+q
3. Reszta z dzielenia W(x) przez (x-1) wynosi 2, a z dzielenia przez (x-3) jest równa 5.
Podaj wielomian R(x), ktory jest resztą dzielenia W(x) przez (x-1)(x-3)
4. Liczba -3 jest miejscem zerowym W(x). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez
P(x)=x2-x-12 jeśli wiadomo, że w wyniku dzielenia W(x) przez (x-4) otrzymujemy resztę
14
5. Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez trójmian P(x)=x2+2x-8 jest równa R(x)=-5x+2.
Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez dwumian (x+4)
6. Oblicz sumę wszystkich współczynników wielomianu
W(x)=(x3-x+1)2000+(x2+x-1)2001
3 sty 18:55
Eta:
Oooo! myslałam ,że tylko jedno zad? a tu aż sześć

1/ szkanym wielomianem jest wielomianst. drugiego
postaci x
2 +bx +c
czyli W(x)= (x
2 +x +1)(x
2 +bx +c)
po wymnożeniu i uporzadkowaniu otrzymamy
W(x) = x
4 +(b+1)x
3 + (b+c +1)x
2 + (b+c)x +c
porównujemy współczynniki przy tych samych potegach x
więc b+1=1 b+c= -4 c+b+1= m c= n
to b=0 c= -4 - 4 +0 +1 = m n= -4
m= - 3
dla n= -4 i m= - 3 W(x) podzielny przez P(x)
po podzieleniu otrzymamy wielomian
x
2 - 4 czyli x
2 +bx +c = x
2 +0*x -4 = x
2 - 4
Podziel ( x
4 +x
3 - 3x
2 - 4x - 4) : (x
2 +x +1)
właśnie otrzymasz x
2 - 4 czyli poprawne rozwiazanie zad.
odp m= -3 n = - 4
pozostałe później! a może ktos inny Ci w tym czasie pomoże?
3 sty 19:50
Eta:
2/ x= 3 pierw . podwójny czyli (x-3)2 = x2 -6x +9
a teraz inny sposób
teraz mozna tak!
W(x) : (x2 -6x +9)= (x+1) + R = (p-3)x +q -9
czyli
p -3 =0 to p= 3
q - 9=0 to q= 9
W(x) = x3 -5x2 +3x +9
3 sty 20:03
nalepek: a jakies wskazówki do następnych zadań ?
3 sty 22:20
nalepek: help
4 sty 10:55