matematykaszkolna.pl
pomocy!!!!!!!!!!!! KAMIL: proszę o pomoc polonistę! http://literat.ug.edu.pl/amwiersz/0009.htm pytania do tesktu : 1. realnosc czy zludzenie ? w wersach 5−16 znajdz przedtawiony symblolicznie romantyczny dowod na niemoznosc obiektywnego poznania swiata. sformuluj go wlasnymi slowami. 2. wyjasnij na czym polega subiektywiazm poetyckiego obrazu zawartego w wersach 9−20 3. ,, Co to ma znaczyc " ? Przedstaw historyczne przyczyny tajemniczych zjawisk w jeziorze. 4. czym rozni sie romantyczna ,,historia zywa " od racjonalnej ,, histori martwej " ? wyjasnij odwolujac sie do tesktu ballady. 5. Okresl w jaki sposob historia wiaze sie ze sfera metafizyczna (religijna) i fizyczna (przyrodnicza ) w tresci utworu. Wskaz przyklady tych zwiazkow. 6. Wskaz przejawy synkretyzmu religijnego w balladzie. Wymien wsrod nich elemnty chrzescijanskie i poganskie. 7. Przedstaw etyczna wymowe opowiadania dziewicy , uzywajac katygori : heroizmu , enoty , hanby , winy i kary. 8. Wskaz cechy legendy w opowiadaniu zlowionej dziewczyny.
12 paź 17:29
KAMIL: ?
12 paź 17:36
Kejt: to jest forum MATEMATYCZNE.
12 paź 18:01
KAMIL: wiem ale moze jest jakiś polonista
12 paź 18:14
Nc: No comment... Poszukaj bułek na allegro...
12 paź 18:25
aga: daj chwilke to pomoge
12 paź 18:40
KAMIL: OK DZIĘKI PROSZE CIE BARDZO
12 paź 18:41
aga: moim zdaniem to bedzie tak; wiersz adama Mmickiewicza pt Switeź jest to złudzenie jakie człowiek doswiadcza cały czas przez droge życia. przykładem tego moze byc połączenie horyzontu. pokazuje to ze nie wszystko co człowiek widzi jest prawdziwe i czesto moze byc to tylko człowieka wymaginowane spojrzenie. na pierwsze; no to masz tu przykład− Nieraz śród wody gwar jakoby w mieście, Ogień i dym bucha gęsty ,jest to przyrównanie co w epoce romantuycznej było czesto spotykane. romantycy mieli na celu poisywania swoich emocjonalnych rozterek gwar−jest to natłok mysli ogien− nacechowane wrażeniami dym bycha desty− czylli mysl jaka sie przewija i tworzy nagle (nie wiem czy dobrze to interpretuje ale jak dobrze pamietam to tak to bylo) a co do subiektywizm poetyckki to znajdz na googlach definicje i sie odwolaj do niej
12 paź 18:52
KAMIL: a mozesz mi pomóc przy nastepnych
12 paź 19:05
aga: wiesz co chetnmie ale nie pamietam dokładnie o co tam chodziło wpisz na google analiza tekstu mickiewicza i tytył jej i wyskoczy ci tam bedziesz miał idealne ewentualnie jak bys chciał cos zmienic to pisz moze pomoge bo tak to jest za długo zeby pisac na to wszystko w necie jest pełno
12 paź 19:08
KAMIL: a nie możesz mi jeszcze ze 3 pomóc
12 paź 19:13
KAMIL: proszę cie bardzo
12 paź 19:13
aga: nie pomoge bo nie pamietam wiecej a nie chce zebys dostał jedynki za zla analize
12 paź 19:19
no: yyyyyyyyyyy no
11 wrz 20:10