trapezy
Dawid: Pole trapezu prostokątnego o wysokości 6cm jest równe 30cm2. Jedna z podstaw jest o 8 cm
dłuższa od drugiej. Narysuj ten trapez w skali 1:2. Proszę o pomoc.
12 paź 16:51
Dawid: Plis

?
12 paź 17:15
l: Dane:
P=30 cm2
h=6 cm
a(krótsza podstawa)=x
b(dłuższa podstawa)= x + 8cm
Zgodnie ze wzorem:
P= 12 (a+b)h
30 cm2 = 12 (x+x+8cm)6cm
30 cm2= 3cm(2x +8 cm2)
30 cm2= 6x cm + 24 cm2
6 cm2= 6x cm
x= 1 cm, więc: a=1cm, a b=1cm+8cm=9cm
Teraz rysujesz ten trapez w skali 1:2, czyli zmniejszasz jego rozmiary o połowę:
h= 6cm:2= 3 cm
a= 1cm: 2= 0,5 cm
b= 9cm:2= 4,5 cm
12 paź 17:26
Dawid: Bardzo dziękuję.
12 paź 17:31