Zadania. Pomoc. Fizyka. Wektory
Fikuśna ;): Dane są dwa wektory
A=3i+4j−5k i B=−i+2j+6k
a) oblicz długość każdego wektora
b) iloczyn skalarny AxB
c) kąt zawarty między nimi
d)kosinusy kierunkowe każdego wektora
e) sumę i różnicę wektorów A+B i A−B
f)iloczyn wektorów A x B
Bardzo proszę również jeśli ktoś to rozwiąże o napisanie po kroku jak to robić
12 paź 16:46
Radosław:
|A|=(3
2 + 4
2 + 5
2)
0,5 = 5
√2
|B|=(1
2 + 2
2 + 6
2)
o,5 =
√41
AoB(iloczyn skalarny)= −3 +8 − 30 = −25
| | − 25 | | 3 | | 4 | |
cosα= |
| , A;cosx= |
| ,cosy= |
| |
| | |5(2)0,5||(41)0,5| | | 5(2)0,5 | | 5(2)0,5 | |
,itd
A+B=2i + 6j + k ,A−B=4i + 2j − 11k
| | i j k | |
det macierzy |
| U{−1 2 6}(jak to zapisać−wiesz o co chodzi)=AxB
|
| | 3 4 −5 | |
AxB=34i − 13j + 10k
12 paź 19:59
Radosław:
Fikuśna odezwij się!
13 paź 16:35
elo:
7 paź 13:03
XioxD: Czy w tym wypadku długośc wektora "c" jest równa długości wektora "b" ?
7 paź 19:42
xd112: Witam

mam pytanie co to jest Wektor (fizyka)
25 paź 14:48