aaa
Kalina:

mam problem z tym zadaniem.
pomożecie?
Wewnątrz placu w kształcie kwadratu o boku długości a=100cm wytyczono parking również w
kształcie kwadratu, o boku długości x, tak jak na zamieszczonym rysunku. Podaj wymiary
parkingu.
Będę ogromnie wdzięczna.
12 paź 16:44
Marta: Pomożecie.? ; /
12 paź 18:15
tune: Mysle, ze powinnas powinnas pokombinowac z przekatna:
d=a*√2
d=2x+x*√2
a*√2=2x+x*√2
12 paź 18:24
Marta: nie rozumiem ; /
12 paź 18:49
jabłko: przekątna w dużym kwadracie to : a√2 = 100√2
przekątna małego kwardatu/parking: x√2
i teraz układasz równanie : przekątna dużego kwadratu = 2x +przekątna małego kwadratu
czyli : 100√2=2x+x√2
następnie wystawiasz x przed nawias : 100√2=x(2+√2)
i dzielisz obustronnie przez nawias po to by zostało samo x po jednej stronie.
później usuwasz niewymierność....
13 paź 16:32