Uzasadnij
michal: Uzasadnij,że liczba 22010 + 32012 jest złożona.
12 paź 16:34
Bogdan:
21 = 2, 22 = 4, 23 = 8, 24 = 16
25 =32, 26 = 64, 27 = 128, 28 = 256
29 = 512, ....
31 = 3, 32 = 9, 33 = 27, 34 = 81,
35 = 243, 36 = 729, 37 = 2187, .....
2010 : 4 = 502 + reszta 2, a więc liczba 22010 ma na miejscu jedności cyfrę 4.
2012 : 4 = 503 + reszta 0, a więc liczba 32012 ma na miejscu jedności cyfrę 1.
Liczba będąca sumą 22010 + 32012 ma na miejscu jedności cyfrę 5 (4 + 1 = 5),
a więc dzieli się przez 5, czyli nie jest liczbą pierwszą.
14 paź 01:09