równanie pierwiastkowe
wald: mam problem z tym zadaniem znam wynik ale nie moge go otrzymać,
√4x−1−2=
√2x | ()
2
4x−1−2*
√4x−1*2+4=2x
4x+3−4
√4x−1=2x | −2x, +4
√4x−1
2x+3=4
√4x−1 | ()
2
2x
2+2*2x*3+9=16(4x−1)
2x
2+12x+9=64x−16 | −64x, +16
2x
2−52x+25=0
Δ=
√2704−4*2*25=2
√626
| | 52+2√626 | | 26+√626 | |
x1= |
| = |
| |
| | 2*2 | | 2 | |
| | 52−2√626 | | 26−√626 | |
x2= |
| = |
| |
| | 2*2 | | 2 | |
ale ten wynik nie zgadza się, co robie żle
12 paź 16:23
Jack:
dasz głowę, że √4x−1−2 >0?
Przenieś 2 na prawę stronę, podnieś do kwadratu, potem zrób podstawienie √x=t ,t≥0.
12 paź 16:28
Godzio:
√4x − 1 − 2 =
√2x −− tu jeszcze nie możesz podnieść do kwadratu bo nie wiesz czy lewa
jest dodatnia czy ujemna więc lepiej 2 sobie przenieść
√4x − 1 =
√2x + 2 /
2
4x − 1 = 2x + 4
√2x + 4
2x − 5 = 4
√2x /
2
4x
2 − 20x + 25 = 16 * 2x
4x
2 − 20x + 25 = 32x
4x
2 − 52x + 25 = 0
Δ = 2304
√Δ = 48
12 paź 16:31
Jack:
skąd wiesz że 2x−5>0 ?
12 paź 16:33
Godzio: a no tak zapomniałem o tym

w takim razie trzeba dopisać z boku
2x − 5 ≥ 0
Jestem dziś strasznie zmęczony
12 paź 16:34
Jack:
swoją drogą, ja też ...
12 paź 16:35
wald: Godzio, Jack wielkie DZIĘKI za tak szybką odpowiedż
12 paź 16:38
wald: mam jeszcze jedno zadanie i tutaj również problem
wynik = {−1}
√2x2−1 + x =0 | ()
2
2x
2−1 + 2
√(2x2)*x +x
2 = 0
i dalej jak podniose do kwadratu żeby sie pozbyć pierwiastka to mam już czwartą potegę i to
jest chyba zła droga, co moge zrobić inaczej
12 paź 17:10
Godzio: Proponuję tak:
√2x2 − 1 = −x x ≤ 0 i 2x2 − 1 ≥ 0 −− wyznacz część wspólną
2x2 − 1 = x2
x2 = 1
x = 1 v x = −1
Odp: x = −1
12 paź 17:13
wald: Godzio DZIEKUJE
12 paź 17:15