Prawo Coulomba
kropka: Proszę o pomoc z fizyki
Dwa ładunki elektryczne działają na siebie w próżni siłą F. Ładunki przeniesiono do cieczy o
przenikalności elektrycznej Er=81, Jak należy zmienić odległość między ładunkami, aby siła się
nie zmieniła?
12 paź 16:17
Cywil:
Czyli odległość między ładunkami,należy zmniejszyć 9−krotnie
Zadanie trywialne,lecz ciecz chyba hipotetyczna
12 paź 16:43
kropka: a takie zadnie:
Dwa ładunki q1 iq2 znajdują się w odległości r, jeśli odległość między nimi zmaleje o 30 cm to
siła wzajemnego oddziaływania wzrośnie 4 krotnie. oblicz odległość początkową ?
12 paź 16:56
kropka: a w tym zadaniu wcześniejszym to mogę sobie tak zapisać że r
22 *Er
12 paź 17:17
Cywil:
Możesz sobie napisać r
22 * ε
r =r
12 .
A dokładnie uwzględniając,że dwa ładunki(różnoimienne lub nie)
różnią się co do wartości(moduł) zapis powinnien wyglądać tak:
| | k|q1||q2| | | k|q1||q2| | |
F= |
| = |
|
|
| | r12 | | r22εr | |
| | r2 | |
A w "takim" zadaniu możesz sobie napisać: 4= |
| |
| | (r−30)2 | |
13 paź 08:22