Rozwiąż równanie
beti: √sin2x/2=√3/2
12 paź 16:02
beti: Może ktoś mi pomoże...dobrze myślę

podnoszę obie strony do kwadratu, następnie możę przez 2 i otrzymuję sin
2x=3/2 więc
sinx=
√6/2
i co dalej

?
12 paź 16:06
beti: Pomocyyyy − proszę
12 paź 16:11
Jack:
możesz obliczyć przybliżoną wartość √6/2 i podać z tablic kąt dla sinusa przyjmującego taką
wartość i dodać do rozwiązania 2π (okres).
12 paź 16:13
Godzio:
| | x | | √3 | | x | | √3 | |
sin |
| = |
| v sin |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| x | | π | | x | | 2 | | x | | π | | x | | 4 | |
| = |
| + 2kπ v |
| = |
| π+2kπ v |
| =− |
| +2kπ v |
| = |
| π+2kπ |
| 2 | | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | 2π | | 4 | | 8 | |
x = |
| + 4kπ v x = |
| π + 4kπ v x = −U{2π}{3 + 4kπ + x = |
| π + 2kπ |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
zobacz czy przypadkiem nie da się to jakoś łatwiej zapisać chodzi tu o odpowiedź
12 paź 16:14
Godzio:
poprawka:
| | 2π | | 8 | |
v x = − |
| + 4kπ v x = |
| π + 4kπ |
| | 3 | | 3 | |
12 paź 16:16
beti: Dzięki Godzio − Ty zawsze ludzi poratujesz w potrzebie

W odpowiedziach jest jeszcze 4π/3 i 10π/3
12 paź 16:20
Jack:
sprawdź też czy "/2" tyczy się kąta czy sin2x...
12 paź 16:21
Godzio:
| 4π | |
| −− to już masz druga odpowiedź a ta druga to nic innego jak: |
| 3 | |
| | 2π | | 10π | |
x = − |
| + 4kπ = (dodajesz jeden okres) = |
| + 4kπ |
| | 3 | | 3 | |
12 paź 16:24
beti: kąta x/2
12 paź 16:25
beti: Ok no tak dziękiiii
12 paź 16:25
paulina: szybkościomierze dwóch samolotów wskazują tę samą wartość.czy to znaczy,że samoloty poruszają
się z takimi samymi prędkościami?uzasadnij odpowiedz.
12 paź 16:31